Winterstalling Tips!


      

Winterstalling Tips!

Dit bericht is geplaatst op 22 oktober 2020
Winterstalling Tips!

Caravan naar de stalling? Hierbij enkele tips!

1. Kies bij voorkeur voor een overdekte winterstalling
Een overdekte winterstalling is het beste voor elke caravan. Regen, sneeuw en hagel kunnen de caravan flinke beschadigen. En uv-straling is slecht voor de rubberen afdichtingen, ramen, stickers en de caravanbanden.

2. Check of jouw caravan verzekerd is in de stalling
Je mag ervan uitgaan dat de caravan op een veilige plek staat bij de stalling, maar een verzekering afsluiten is altijd verstandig om te doen. Niet alleen om beschermd te zijn tegen diefstal, maar ook om conflicten over schade te voorkomen. Neem de polisvoorwaarden van de caravanverzekering goed door: zo weet je aan welke veiligheidseisen de stalling moet voldoen.

3. Aftappen waterleiding en boiler
Het is belangrijk om de waterleiding en de boiler van je caravan af te tappen. Daarmee voorkom je vorstschade, bacteriegroei of aanslag. Zet de kraantjes bij de boiler open, evenals de kranen in de toiletruimte en de keuken. Blaas eventueel de leiding door om hem volledig leeg te maken. Leeg ook het waterreservoir van het toilet.

4. Berg de gasflessen veilig op
Gasflessen moet je veilig thuis of in de speciale ruimte bij het stallingsbedrijf opslaan.

5. Opslag verschillende type accu’s
Bijna alle caravans hebben tegenwoordig een mover met een accu. Heb je een volledig opgeladen lichtgewicht lithium-ion accu? Dan kan deze eventueel in de caravan blijven. Dat geldt ook voor een gel-accu. Een zware loodaccu moet de hele winter aan een druppellader. In een stalling kan dat meestal niet dus dat moet thuis. Vind je het niet zo heel veel extra werk, haal de accu (ook de lithium- of de gel-accu) er dan gewoon uit. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

6. Banden spanning
Pomp de banden vlak voor u de stalling ingaat, iets harder (0,2 tot 0,4 bar) op. Dit helpt voorkomen dat ze door het lange stilstaan aan de onderkant plat worden. Hierdoor is de band niet meer helemaal rond en zal de caravan tijdens de eerste rit een beetje gaan huppelen. Na een paar kilometer verdwijnt dit meestal vanzelf.

7. Maak de caravan goed schoon
Vóór het wegbrengen naar de stalling maak je de caravan goed schoon, van binnen en van buiten. U kunt hiervoor gebruik maken van de onderhoudsmiddelen van 1-2-3. Ook bij ons verkrijgbaar.

8. Zorg voor goede ventilatie
Zet de dakluiken een klein beetje open. Laat de horren van de dakluiken en de ramen ook open staan. Zo voorkom je dat deze gaan uitrekken en dat de spiraalveren van de rollo’s aan kracht verliezen. Zet eventueel de bankkussens rechtop en de bankdeksels op een kier, net als de koelkastdeur.

10. BOVAG-onderhoudsbeurt, in de wintermaanden met korting!
Laat regelmatig een BOVAG Caravan Onderhoudsbeurt uitvoeren. Dan weet je zeker dat het noodzakelijke onderhoud door een expert wordt gedaan én krijg je drie maanden garantie op reparaties. Een keuringssticker met datum herinnert je aan de laatste keuring.

Bron: ANWB

 

‹ Terug naar het overzicht